ARCHIEF - 25 September 2021

Ed Kooyman

° 27 januari 1948, Wilrijk, als zoon van een brave vertegenwoordiger en kleinzoon van een gevierd acteur en operettezanger.

Zijn eerste muzikale avonturen beleefde hij in de jaren 50 bij het befaamde Sint-Lievenskoor van Antwerpen, en in de jaren 60 bij twee country- en folkgroepjes.

In 1968 benaderde een jonge Wannes Van De Velde hem en gaf hem de raad om Antwerpse teksten te schrijven, op muziek geïnspireerd door de countrymuziek waar Ed mee opgroeide.

Deze formule werkte verbazend goed, en vanaf 1970 trad Ed op met zijn 5-string banjo, mondharmonica, concertina, mandoline en autoharp in jeugdclubs, parochiezalen, folkkroegen, kelders en zolders in Vlaanderen en Nederland.

Een eerste singeltje (“Kongee”) mocht hij opnemen in 1971. Het werd een lokaal succes: het plaatje stond op de juke-boxen van De Muze, Den Engel, De Mok, De Pelikaan en andere hippe kroegen.

Datzelfde jaar stond hij in het Antwerps Sportpaleis tijdens een van de eerste edities van Nekkanacht, destijds Kazuno genoemd.

Ed kon volop profiteren van de kleinkunst-boom en de folkrevival, en in 1972 nam hij deel aan de liedjeswedstrijd Ontdek De Ster van BRT Televisie. Hij kreeg de prijs voor de beste eigen compositie.

Al Van Dam van Decca hoorde ervan en nam een eerste LP “Kongee” op. In 1974 kwam die uit, en toen ging de wagen pas goed aan het rollen. Tientallen TV-optredens met liedjes als “Kongee”, “Sneeuwwitje”, “Appels”, “Ons Vader” enzovoort; de affiches werden groter en de zalen voller.

In 1976 verscheen de tweede LP “Als de Stenen konden zingen”, eveneens bij Decca, met “Het Bed van ons Moemoe”, “De Raaf en de Vos” en “Het Lied van de Straat”.

In 1977 schreef Ed negen nieuwe liedjes voor de TV-verfilming van een novelle van Felix Timmermans, waarin hij zelf ook meespeelde als straatzanger: “De Nood Van Sint Niklaas”, geregisseerd door Jef Cassiers.

Dit programma werd verschillende keren uitgezonden en kreeg zelfs enkele internationale prijzen.

Ondertussen was Herman Van Haeren, die Ed dikwijls begeleidde op gitaar, zich meer en meer gaan toeleggen op compositie en zang. Ze traden nu ook steeds samen op, en de LP “Dag en Nacht” werd dan ook uitgebracht onder de naam “Ed Kooyman & Herman Van Haeren”, bij Philips in 1978. Jos Baudewijn, Lutgard Simoens, Michel Follet, Willem Houbrechts en Luc Verschueren van Radio 2 waren fans!

Ed en Herman werden vereerd met diverse onderscheidingen: Het Joske van Radio 2, Het Bolleke van de maand van Brouwerij De Koninck, het erelidmaatschap van De Ludieke Orde van Semini enzovoort.

Zij trokken vele jaren samen op. Ed heeft tot nu toe twaalf albums uitgebracht, waarvan acht als duo met Herman. In 2014 hing Herman zijn gitaar aan de wilgen, maar Ed volhardt in de boosheid.

Dikwijls treedt hij ook solo op, met begeleiding van Frank Bierque op gitaar. Frank is een waardige opvolger van Herman Van Haeren.

In de jaren 70 en 80 werden twaalf tournees ondernomen in Duitsland, voor de Belgische militairen.

Een nieuw hoogtepunt was de eerste CD “1000 Weekends”, met de hitjes “’t Is niet meer wat ’t geweest is” en “Café”. Ze waren regelmatig van de partij in “Tien om te Zien” bij VTM.

Met ongeveer elke bekende kleinkunst-act mochten ze het podium delen.

Ed Kooyman heeft het Antwerps chanson het verst over de grenzen gebracht in 1991, toen hij met zijn band vier optredens gaf in China, tijdens het Shanghai International Radio Festival.

In 1999 werd iets dergelijks aangevangen in Irak, tijdens het Babylon Music Festival. Toen gaven ze een geweldig concert in de grote zaal van het gerestaureerde paleis van Alexander De Grote.

Ook het Antwerps sportpaleis werd nogmaals bespeeld tijdens “Houden Van”.

Ed Kooymans nieuwste CD “Met juffra toertjes en heel den hannekesnest” kwam uit in 2015.

De samenwerking met de nieuwe band (Lien, Bart en Frank) resulteert in een frisse verjonging en een hernieuwde creatieve boost.

Het ensemble staat op het podium in gans Vlaanderen, met avondvullende concerten of in het goede gezelschap van Elly en Rikkert Zuiderveld, Miek en Roel, Stampen & Dagen, Wigbert en Jan Hautekiet, Bart Herman, Lenny Kuhr, Hans De Booij, Della Bosiers, enzovoort.

 

Photo's By Peter Goossens